Friday, August 16, 2013

ΕΡΤ: Κλειστόν λόγω ….

Ποιος ξετρελαινόταν με την κρατική τηλεόραση των ακατάπαυστων Ε (παναλήψεων), των αλλεπάλληλων πρωϊνάδικων, της φουστανέλας και των τσαρουχιών της "Κυριακής στο Χωριό", αυτών που έπιναν και έτρωγαν "Στην Υγειά μας" (στην υγεία δηλαδή των κορόιδων), της βλακώδους "Τόλμης και Γοητείας" που για χιλιοστή φορά μας σέρβιρε η ΕΡΤ 3 και των αθλιοτήτων που παίζονταν γύρω από το πανηγύρι της EUROVISION;
***
 
Ότι στο «βασίλειο» της ΕΡΤ εδώ και δεκαετίες κάτι δεν πήγαινε καλά το ξέραμε όλοι. Το ήξεραν πρωτίστως σύμπαντες οι πολιτικοί προϊστάμενοι που παρέλασαν υπό διάφορες κυβερνήσεις, το ήξεραν (από χέρι) και οι δημοσιογράφοι, το ξέραμε ασφαλώς και εμείς οι πολίτες που εξαναγκαζόμαστε να χρηματοδοτούμε ακατάπαυστα με το πάγιο ανταποδοτικό τέλος το άντρο της διαφθοράς, της σπατάλης και της απόλυτης αυθαιρεσίας.
Παλιά ιστορία. Ήδη από τη δεκαετία του 80, η ΕΡΤ μαζί με την Ολυμπιακή αποτέλεσαν λαμπρά πεδία άσκησης μεγαλειώδους «μαυρογιαλουρισμού» (κάποια στιγμή το προσωπικό της ΕΡΤ είχε φθάσει τις 4.000). Με την Ολυμπιακή, αφού την χρυσοπληρώσαμε επί δεκαετίες, αφού κατέστη αδύνατον λόγω συνδικαλιστικών αντιστάσεων να εξυγιανθεί εν λειτουργία, επί τέλους πουλήθηκε και η οικονομική αιμορραγία σταμάτησε.
Με την ΕΡΤ τα πράγματα είναι προφανώς διαφορετικά, αφού δεν ήταν δυνατόν (ούτε πρέπει) να πουληθεί. Η ΕΡΤ είτε θα έκλεινε για να ανοίξει μια καινούρια πραγματικά δημόσια και όχι κομματική τηλεόραση χωρίς τις στρεβλώσεις της παλαιάς, είτε θα εξυγιαινόταν εν λειτουργία. Η κυβέρνηση προχώρησε στην πρώτη επιλογή και είναι απορίας άξιον γιατί δεν επέλεξε την προφανώς πολιτικώς ορθότερη λύση της εξυγίανσης εν λειτουργία.
Με απλά λόγια, αναρωτιέμαι γιατί ο κ. Σαμαράς δεν προτίμησε να πάρουν πάνω τους την αμαρτία της «μαύρης οθόνης» οι σκληροπυρηνικοί συνδικαλιστές της ΠΡΟΣΠΕΡΤ και της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι με το που θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση την πρόθεσή της να εξυγιανθεί η ΕΡΤ, ακριβώς στο δευτερόλεπτο επάνω, θα μαύριζαν από μόνοι τους τις οθόνες της ΕΡΤ με το γνωστό λογότυπο της ΠΡΟΣΠΕΡΤ περί απεργίας. Εξάλλου, αυτό το λογότυπο ήταν ιδιαίτερα οικείο για εμάς τους πολίτες που χρηματοδοτούμε την ΕΡΤ, αφού κάθε τόσο το «τρώγαμε στη μούρη» για εντελώς ασήμαντους λόγους κατά τις αλλεπάλληλους απεργιακούς εκβιασμούς της ΠΡΟΣΠΕΡΤ, η οποία με επίταση προσπαθούσε να μην ξεχνάμε ότι η ΕΡΤ δεν ήταν «δημόσια» τηλεόραση αλλά μαγαζί πέντε αστέρων συνδικαλιστικής και κομματικής αθλιότητας.
Το έργο αυτό το είχαμε ξαναδεί κατά τη διαδρομή του δεύτερου μισού του 2011, όταν είχε εμφανιστεί το σχέδιο Μόσιαλου για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Απλώς, η τότε κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και απέσυρε τα σχέδια για αναδιάρθρωση, γιατί δεν είχε την τόλμη ή την πραγματική βούληση να προχωρήσει μέχρι τέλους το εγχείρημα της δημιουργίας μιας πραγματικής ανεξάρτητης «δημόσιας τηλεόρασης».
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι έκτοτε μας έλειψε το «κλειστή λόγω απεργίας» στις οθόνες της ΕΡΤ. Κάθε τόσο, υπό διάφορα προσχήματα, το απεργιακό λογότυπο της ΠΡΟΣΠΕΡΤ ήταν η πλέον συνηθισμένη «εκπομπή» των καναλιών της ΕΡΤ. Είχαμε πλέον εθιστεί και, με την ευγενή φροντίδα της ΠΡΟΣΠΕΡΤ, είχαμε σχηματίσει την πεποίθηση ότι στο κάτω-κάτω της γραφής η ΕΡΤ δεν είναι παρά ένας μεγάλος «μπελάς».
 

No comments:

Post a Comment